Kakelugnar i Skåne – en tidlös inredningsdetalj

09 oktober 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Kakelugnar har länge varit en del av den svenska inredningen och är fortfarande en tidlös och klassisk detalj som ger ett hem en touch av tradition. I Skåne finns det en mängd olika kakelugnar att välja mellan, både gamla klassiker och moderna varianter. I den här artikel kommer vi att titta närmare på de olika typerna av kakelugnar i Skåne och vilka fördelar de kan ge till ditt hem.

Traditionella kakelugnar

Traditionella kakelugnar är ett vanligt syn i Skåne, där många hus byggdes på 1800-talet och början av 1900-talet. Dessa klassiska kakelugnar ger en unik upplevelse och ger ditt hem en känsla av historia och tradition. En fördel med en traditionell kakelugn är att de är extremt effektiva när det gäller att värma upp ditt hem. På grund av dess höga massa, kan kakelugnen lagra värme och sprida den långsamt under en längre period vilket gör att du kan njuta av värmen i timmar utan att du behöver lägga på mer ved. Det finns en mängd olika stilar och mönster att välja mellan när det kommer till traditionella kakelugnar. Från enkla och funktionella modeller till mer påkostade varianter med intrikata mönster och detaljer. Valet av kakel till kakelugnen gör också en stor skillnad för hur den kommer att se ut och passa in i din inredning. Kaklet kan vara stilrent i en enda färg eller mönstrat med utformade detaljer.

kakelugnar i Skåne

Modern kakelugnar

För de som söker en mer modern och strömlinjeformad design finns det också kakelugnar att välja mellan. Moderna kakelugnar är lika effektiva som traditionella kakelugnar när det gäller att värma upp ett hem, men de är ofta mindre och mer diskreta i designen. Detta gör dem till ett utmärkt val för mindre rum eller för den som vill ha en modern och minimalistisk känsla i sitt hem. Modern kakelugn kan även vara tillverkad i olika material, såsom betong eller stål. Dessa material ger oss en mer industriell och rå inredningsstil. Det är ofta tecken på effektiv och funktionell form som går i linje med den här stilen.

Kakelugnar som investering

En annan fördel med att investera i en kakelugn är att de ökar värdet på ditt hem. Kakelugnar har blivit allt mer efterfrågade på senare år, vilket gör att en investering i en kakelugn kan betala sig i en högre försäljningspris vid en eventuell framtida försäljning av fastigheten. Kakelugnar kan vara en viktig detalj för de som söker ett hem med en traditionell karaktär, och de kan också vara en faktor som skiljer ditt hem från andra på marknaden.

Fler nyheter